Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cukor beteg menü


HáziPatika.com fogyókúra-program

1. heti étrend

2012. január 16., hétfő [1220 kcal]

Reggeli

Virsli mustárral (270 kcal)
1 pár virsli, mustár
1 szelet barna kenyér

Tízórai

2 db kivi (80 kcal)


Ebéd

Fűszeres bab (520 kcal)
Hozzávalók: 100 g fejtett bab, 100 g sárgarépa, 1/2 fejes saláta, 1 db tojás, 1 evőkanál olajbogyó, 1 kávéskanál mustár, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál fehérborecet, szegfűszeg, 1 evőkanál brandy, só, bors

Elkészítés: A tojást megfőzzük, a sárgarépát megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük. A megmosott salátát leveleire szedjük, az olajbogyókat lecsepegtetjük. A sárgarépát egy edénybe szórjuk, hozzáadjuk a szegfűszeget, kevés sót és fél dl vizet. Fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk. A babot egy másik edényben, ugyancsak enyhén sós vízben puhára főzzük. Félreteszünk 1 dl főzőlét az öntethez, a babot leszűrjük, lecsepegtetjük, és a sárgarépával együtt hagyjuk kihűlni. A tojás sárgáját egy villával összetörjük, a fehérjét lereszeljük. A tojáshoz adjuk a mustárt, az olajat, a borecetet, a bab félretett főzőlevét és a brandyt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük a salátát, a sárgarépát, a babot és az olajbogyót, végül lelocsoljuk az öntettel.

Uzsonna

1 db müzliszelet


2 dl narancslé
Az uzsonna energiatartalma 170 kcal.

Vacsora

Sonkás zsemle (180 kcal)
1 db magos zsemle
1 szelet pulykasonka
10 g light margarin
1 db paradicsom

HáziPatika.com

2012. január 17., kedd [1200 kcal]

Reggeli

Snidlinges túrókrém
Hozzávalók: 100 g zsírszegény túró, fél dl kefir, snidling, só

1 db magos zsemle


1 db paradicsom


Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel


Tízórai

1 db körte (90 kcal)


Ebéd

Rizses hús (530 kcal)
Hozzávalók: 100 g sertéscomb, 80 g rizs, fél paprika, negyed vöröshagyma, fél paradicsom, 1 teáskanál olaj, pirospaprika, só

Elkészítés: A rizst megfőzzük. Az olajon megpirítjuk a vöröshagymát, majd tűzről levéve beletesszük a pirospaprikát és a húst. Összekeverjük, lepirítjuk a húst. A paradicsomot szeletekre vágjuk, szintén beletesszük, megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Párolás közben egy kis vizet adunk hozzá, s óvatosan pároljuk, nehogy leégjen. A megfőtt rizst most összekeverjük a finomra vágott zöldpaprikával, és annyi vízzel eresztjük fel, hogy azt egészet elfedje. Miután jól összekevertük, meleg sütőben pároljuk.

Uzsonna

10 szem mandula (80 kcal)


Vacsora

Görög saláta (200 kcal
Hozzávalók: 100 g uborka, 100 g paradicsom, 50 g feta sajt, 50 g zöldhagyma, 40 g olajbogyó, 1 kávéskanál olívaolaj, oregánó

Elkészítés: A zöldségeket felaprítjuk, majd összekeverjük az olajbogyóval és rácsepegtetünk olívaolajat. A feta sajtot felkockázzuk, és a saláta tetejére szórjuk. Hűtőben hagyjuk összeérni.

HáziPatika.com

2012. január 18., szerda [1235 kcal]

Reggeli

Sonkafelfújt
Hozzávalók: fél dl 1,5%-os tej, 50 g pulykasonka, fél tojás, 1 teáskanál margarin, 1 teáskanál liszt, negyed fej vöröshagyma, petrezselyem, só, bors

Elkészítés: A margarinból, lisztből, tejből fehérmártást készítünk. Belekeverjük a ledarált vagy apróra darabolt sonkát, a tojás sárgáját. Ízesítjük petrezselyemmel, aprított vöröshagymával, őrölt borssal és sóval. Végül hozzákeverjük a felvert tojáshabot. Margarinnal kikent, liszttel megszórt formába öntjük. Sütőbe tesszük, és közepes lángon pirosra sütjük. Amikor kész, kiborítjuk, felszeletelve tálaljuk.

1 szelet barna kenyér


Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel
A reggeli energiatartalma 290 kcal.

Tízórai

5 db korpovit keksz


2 dl narancslé
A tízórai energiatartalma 130 kcal.

Ebéd

Parajos palacsinta (380 kcal)
Hozzávalók: 3 db palacsinta, 20 dkg spenót, 1 gerezd fokhagyma, 3 g margarin,
1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt, 1 dl tej, 5 dkg reszelt sovány sajt, só, bors

Elkészítés: Sütünk 3 palacsintát, félretesszük. Megpároljuk a megtisztított spenótot a fokhagymával. Kivajazott tűzálló rétegesen lerakjuk a palacsintákat és a spenótot. Ezután serpenyőben megolvasztunk egy diónyi margarint, meghintjük liszttel, majd állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet is. Sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a szósz sűrűsödni kezd. A rétegezett palacsintára öntjük, tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben ropogósra sütjük.

Uzsonna

1 db müzliszelet (80 kcal)


Vacsora

Szardíniakrém
Hozzávalók: 75 g szardínia, 10 g light margarin, mustár, citromlé

Elkészítés: A szardíniát lecsöpögtetjük, villával összetörjük. Kikeverjük a margarinnal, mustárral és a citromlével.

1 szelet barna kenyér pirítva
A vacsora energiatartalma 355 kcal.

HáziPatika.com

2012. január 19., csütörtök [1245 kcal]

Reggeli

Sonkás szendvics (180 kcal)
1 szelet barna kenyér
2 szelet pulyka sonka
5 g margarin
2 db retek

Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel


Tízórai

1 db alma (60 kcal)


Ebéd

Hagymás rostélyos (500 kcal)
Hozzávalók: 100 g marha hátszín, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1,5 evőkanál liszt, só, bors

Elkészítés: A szelet húst sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk a lisztbe, a forró olajban mindkét oldalát szép pirosra sütjük, majd kevés vízzel felengedve, fedő alatt puhára pároljuk. A hagymát karikára vágjuk, a maradék liszttel meghintjük. A maradék olajban, pirosra sütjük, tálaláskor a húsra halmozzuk.

200 g tepsis burgonya (190 kcal)


Uzsonna

3 db mandarin (70 kcal)


Vacsora

Házi barackos joghurt (245 kcal)
Hozzávalók: 1 evőkanál diabetikus sárgabarack lekvár, 1 pohár joghurt, 1 teáskanál búzacsíra, 1 kávéskanál méz

HáziPatika.com

2012. január 20., péntek [1230 kcal]

Reggeli

Müzli tejjel (210 kcal)
Hozzávalók: 35 g teljes kiőrlésű müzli, 1 dl 1,5%-os tej, fél reszelt alma, fahéj

Tízórai

1 Túró Rudi (90 kcal)


Ebéd

Almás csirke
Hozzávalók: 120 g csirkemell, fél alma, 30 g sovány sajt, 1 tt olaj, só, bors

Elkészítés:A csirke mindkét oldalát sóval, borssal megszórjuk, majd az olajon, fedő alatt megpároljuk. Kikent jénaiba tesszük, beborítjuk az almaszeletekkel és a reszelt sajttal. 10 perc alatt készre sütjük.

80 g párolt barna rizs
Az ebéd energiatartalma 550 kcal.

Uzsonna

1 db banán (150 kcal)


Vacsora

Sajtos szendvics (230 kcal)
1 db korpás zsemle
1 kocka sajt
1 db paprika

HáziPatika.com

2012. január 21., szombat [1170 kcal]

Reggeli

Májkrémes szendvics (300 kcal)
2 szelet barna kenyér
10 g light margarin
30 g májkrém
1 db paradicsom

Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel


Tízórai

2 db kivi (80 kcal)


Ebéd

Tagliatelle kelbimbóval (530 kcal)
Hozzávalók: 130 g kelbimbó, 100 g tagliatelle (széles metélt), 1 dl erőleves, 1 csokor kapor, 2 evőkanál joghurt, 20 g sovány reszelt sajt, só, bors

Elkészítés: A kelbimbókat megmossuk és felnegyedeljük. Leveskockából erőlevest készítünk, majd ebben megfőzzük a kelbimbót. A tagliatellét kifőzzünk, leszűrjük. A joghurtból és a fűszerekből öntetet készítünk. A tésztát elkeverjük a kelbimbóval, összekeverjük az öntettel, végül rászórjuk a reszelt sajtot.

Uzsonna

1 db narancs (80 kcal)


Vacsora

Sonkás szendvics (180 kcal)
1 szelet barna kenyér
2 szelet pulyka sonka
5 g margarin
2 db retek

HáziPatika.com

2012. január 22., vasárnap [1220 kcal]

Reggeli

Hagymás omlett
Hozzávalók: 2 db tojás, fél dl 1,5%-os tej, 1 teáskanál olaj, fél vöröshagyma, só

1 szelet barna kenyér


Tízórai

1 db alma (60 kcal)


Ebéd

Citromos hal (380 kcal)
Hozzávalók: 150 g tőkehal, fél citrom, 1 teáskanál vaj, 1 evőkanál liszt, fél tojás, 1 teáskanál olaj, kapor, petrezselyemzöld, menta, bors, só

Elkészítés: A halfilét fűszerezzük (só, bors, petrezselyem), befedjük vékonyra vágott citromszeletekkel, és hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Majd kevés olajon a halat megsütjük. A mártáshoz felforrósítjuk a vajat, belekeverjük a lisztet, és kevergetve apránként hozzáadjuk a citromlevet. A tűzről félrehúzva hozzáadjuk a tojássárgájával felvert tojást, és habverővel addig verjük, amíg híg majonéz sűrűségű nem lesz. Belekeverjük a finomra vágott mentát és a kaprot, ha szükséges, utóízesítjük sóval, borssal. A halat a mártással leöntve tálaljuk.

200 g főtt burgonya (190 kcal)


Uzsonna

1 db müzliszelet (80 kcal)


Vacsora

Olaszos burgonyasaláta (190 kcal)
Hozzávalók: 100 g burgonya, 100 g fejes saláta, 1 narancs, 1 teáskanál olívaolaj, fél citrom leve

Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A fejes salátát leveleire szedjük, megmossuk, majd apró darabokra tépkedjük. A narancs és a citrom levét kinyomjuk, húsát is kikaparjuk, és eldolgozzuk az olajjal. A héjakat is belereszelhetjük ízlés szerint. Ezt a páclevet öntjük az összekevert zöldségekre. Az egészet összerázzuk, lefedjük, és 1 órát hűtőben érleljük.


  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.