Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


tejcukorérzékeny menü

 
HáziPatika.com fogyókúra-program

1. heti étrend

2012. január 16., hétfő [1320 kcal]

Reggeli

Sonkás omlett
Hozzávalók: 2 db tojás, fél dl laktózmentes tej, 2 szelet sonka, 1 teáskanál olaj, só

1 szelet barna kenyér
A reggeli energiatartalma 340 kcal.

Tízórai

1 db alma (60 kcal)


Ebéd

Milánói makaróni (650 kcal)
Hozzávalók: 80 g durum tészta, 60 g darált sertéshús, 2 evőkanál paradicsompüré, 20 g sajt, 20 g gomba, 10 g füstölt sonka, 1 teáskanál olaj, negyed vöröshagyma, oregánó, pirospaprika, só, bors

Elkészítés: A makarónit sós vízben kifőzzük, leszűrjük. Az apróra vágott hagymát az olajon átpirítjuk. Beletesszük a darált sertéshúst, és az elpárolgott vizet pótolva néhányszor lepirítjuk. Hozzátesszük a megmosott, vékonyra szeletelt gombát, a fűszereket, a füstölt sonkát, majd fedő alatt puhára pároljuk. Amikor már majdnem kész, belekeverjük a paradicsompürét.

Uzsonna

3 db mandarin (70 kcal)


Vacsora

Sonkás szendvics (200 kcal)
1 szelet barna kenyér
2 szelet sonka
10 g light margarin
2 db retek

HáziPatika.com

2012. január 17., kedd [1215 kcal]

Reggeli

Müzli tejjel (220 kcal)
Hozzávalók: 35 g teljes kiőrlésű müzli, 1 dl laktózmentes tej, 1 teáskanál mazsola, édesítőszer

Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel


Tízórai

1 db banán (150 kcal)


Ebéd

Majorannás marhatokány (250 kcal)
Hozzávalók: 100 g sovány marhahús, 2 evőkanál 12%-os tejföl, 1 el olaj, fél fej vöröshagyma, petrezselyem, só, bors, majoránna

Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a vékony csíkokra vágott húst, és a fűszereket és alaposan átpirítjuk. Felengedjük egy kevés vízzel, puhára pároljuk, majd hozzákeverjük a tejfölt, és összeforraljuk.

Burgonyapüré (255 kcal)
Hozzávalók: 200 g burgonya, 1 dl laktózmentes tej, 1 teáskanál margarin, só

Elkészítés: A burgonyát kockákra vágjuk, és sóval ízesített vízben megfőzzük. Amikor megpuhult leszűrjük, forrón áttörjük. Belekeverjük a margarint, a forró tejet, szükség esetén sózzuk. Alaposan kikeverjük.

Uzsonna

1 db narancs (70 kcal)


Vacsora

Sonkás-sajtos szendvics (270 kcal)
1 szelet barna kenyér
2 szelet sovány sajt
10 g light margarin
1 db paradicsom

HáziPatika.com

2012. január 18., szerda [1200 kcal]

Reggeli

Májkrémes szendvics (230 kcal)
1 szelet barna kenyér
30 g májkrém
10 g light margarin
fél póréhagyma

Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel


Tízórai

1 Túró Rudi (90 kcal)


Ebéd

Lencsesaláta (350 kcal)
Hozzávalók: 70 g lencse, 2 evőkanál 12%-os tejföl, 1 paradicsom, fél póréhagyma, 1 szelet zeller, 1 kávéskanál ecet, 1 kávéskanál cukor, só, babérlevél, vöröshagyma, fokhagyma

Elkészítés: A lencsét sóval, babérlevéllel ízesített vízben megfőzzük. A víz ne legyen sok, éppen csak, amennyi ellepi. Amikor megfőtt, leszűrjük és kihűtjük. Az ecetből, cukorból páclevet készítünk, amit tejföllel, zúzott fokhagymával, apróra vágott vöröshagymával, őrölt borssal és kevés sóval ízesítünk. Ezt a páclevet ráöntjük a lencsére, és néhány óráig hűvös helyen hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

120 g sertéssült (230 kcal)


Uzsonna

1 db körte (90 kcal)


Vacsora

Sonkás szendvics (210 kcal)
1 szelet barna kenyér
2 szelet sonka
10 g light margarin
1 db paprika

HáziPatika.com

2012. január 19., csütörtök [1210 kcal]

Reggeli

Házi barackos joghurt (245 kcal)
Hozzávalók: 1 evőkanál baracklekvár, 1 pohár joghurt, 1 teáskanál búzacsíra, 1 kávéskanál méz

Tízórai

10 szem mandula (80 kcal)


Ebéd

Busa kapormártásban
Hozzávalók: 120 g busafilé, fél dl laktózmentes tej, 2 evőkanál 12%-os tejföl, 1 evőkanál durum liszt, citromlé, kapor, 1 teáskanál margarin, 1 teáskanál olaj, fehérbors, só

Elkészítés: Egy teflon serpenyőt felforrósítunk. Közben a halat egyforma csíkokra vágjuk, mindkét oldalát megsózzuk, citromlével meglocsolgatjuk, és a durum lisztbe mártjuk. A forró edénybe öntjük az olajat, beletesszük a halszeleteket, néhány percig közepes lángon pirítjuk, majd óvatosan megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. A halszeleteket lapátkanállal óvatosan kiemeljük az edényből, félretesszük. Helyébe rakjuk a margarint, felolvasztjuk, rászórjuk a durum lisztet, és takaréklángon habzásig hevítjük, közben folyamatosan kevergetjük. Ráöntjük a tejet, megsózzuk, megborsozzuk, sűrűre főzzük. Ezután belekeverjük a tejfölt és a megmosott, finomra vágott kapor felével jól összekeverjük. Befedjük, és 5 percig pároljuk. Ezután a mártásba visszatesszük az elősütött halszeleteket, majd ismét befedjük, és további 5 percig pároljuk. Tálaláskor ráhintjük a megmaradt kaprot.

80 g párolt rizs
Az ebéd energiatartalma 580 kcal.

Uzsonna

2 db kivi (80 kcal)


Vacsora

Felvágottas szendvics (225 kcal)
1 szelet barna kenyér
2 szelet tavaszi felvágott
10 g light margarin
1 db paradicsom

HáziPatika.com

2012. január 20., péntek [1220 kcal]

Reggeli

Virsli mustárral (270 kcal)
1 pár virsli, 1 evőkanál mustár, 1 szelet barna kenyér

Tízórai

Banánturmix (200 kcal)
fél banán, 2 dl laktózmentes tej, 1 teáskanál méz, fahéj

Ebéd

Spenótos palacsintatorta (380 kcal)
Hozzávalók: 3 db palacsinta, 20 dkg spenót, 1 gerezd fokhagyma, 3 g margarin,
1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt, 1 dl tej, 5 dkg reszelt sovány sajt, só, bors

Elkészítés: Sütünk 3 palacsintát, félretesszük. Megpároljuk a megtisztított spenótot a fokhagymával. Kivajazott tűzállótálba rakjuk le rétegesen a palacsintákat és a spenótot. Ezután olvasszunk meg egy diónyi margarint egy serpenyőben, hintsük rá a lisztet, majd állandó kevergetés mellett adjuk hozzá a tejet is. Sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön főzzük addig, amíg a szósz sűrűsödni kezd. Ezután öntsük rá a rétegezett palacsintára, tetejét szórjuk meg reszelt sajttal. Tegyük sütőbe és süssük ropogósra.

Uzsonna

1 db müzliszelet (80 kcal)


Vacsora

Sonkafelfújt
Hozzávalók: fél dl laktózmentes tej, 50 g pulykasonka, fél tojás, 1 teáskanál margarin, 1 teáskanál liszt, negyed fej vöröshagyma, petrezselyem, só, bors

Elkészítés: A margarinból, lisztből, tejből fehérmártást készítünk. Belekeverjük a ledarált, vagy apróra darabolt sonkát, a tojás sárgáját. Ízesítjük petrezselyemmel, aprított vöröshagymával, őrölt borssal és sóval. Végül hozzákeverjük a felvert tojáshabot. Margarinnal kikent, liszttel megszórt formába öntjük. Sütőbe tesszük, és közepes lángon pirosra sütjük. Amikor kész, kiborítjuk, felszeletelve tálaljuk.

1 szelet barna kenyér
A vacsora energiatartalma 290 kcal.

HáziPatika.com

2012. január 21., szombat [1240 kcal]

Reggeli

Felvágottas-sajtos szendvics (270 kcal)
Reggeli (270 kcal)
1 szelet barna kenyér
2 szelet tavaszi felvágott
1 szelet köményes sajt
5 g margarin

Tízórai

Almás banán (130 kcal)
fél alma, fél banán, 1 kávéskanál méz, fahéj

Ebéd

Dubarry pulyka
Hozzávalók: 120 g pulykamell, 1 dl 1,5%-os tej, 100 g karfiol, 20 g sovány sajt, 10 g margarin, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál olaj, szerecsendió, só, bors

Elkészítés: A húst sózzuk, borsozzuk, és az olajon mindkét oldalukat pirosra sütjük. Tepsibe tesszük. A karfiolt rózsáira szedjük, kevés vizet aláöntve megpároljuk, majd a húsra halmozzuk. Közben a margarinból, lisztből, tejből tejmártást készítünk, sóval, őrölt szerecsendióval ízesítjük. Ezt a mártást öntjük rá a karfiolos húsra, majd a tetejét meghintjük reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.

200 g tört burgonya
Az ebéd energiatartalma 590 kcal.

Uzsonna

2 db mandarin (50 kcal)


Vacsora

Felvágottas szendvics (200 kcal)
1 szelet barna kenyér
2 szelet tavaszi felvágott
5 g light margarin
2 db retek

HáziPatika.com

2012. január 22., vasárnap [1225 kcal]

Reggeli

Müzli tejjel (210 kcal)
Müzli tejjel (210 kcal)
Hozzávalók: 35 g teljes kiőrlésű müzli, 1 dl laktózmentes tej, fél reszelt alma, édesítőszer

Ízlés szerinti tea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel


Tízórai

1 db körte (90 kcal)


Ebéd

Rakott kelkáposzta (500 kcal)
Hozzávalók: 250 g kelkáposzta, 80 g darált sertéshús, 30 g rizs, 2 evőkanál 12%-os tejföl, 1 evőkanál olaj, negyed fej vöröshagyma, pirospaprika, fokhagyma, só, bors

Elkészítés: A kelkáposztát előfőzzük, leveleire szedjük, és a kétharmadát tepsibe terítjük. A darált húsból az olaj, a vöröshagyma és a fűszerek felhasználásával pörköltet készítünk. A rizst sós vízben megfőzzük, és rásimítjuk a káposztára. A rizsre terítjük a húst, végül az egészet a maradék káposztalevelekkel takarjuk be. Tetejére egyenletesen ráöntjük a tejfölt. Közepesen meleg sütőben 20-25 percig sütjük.

Uzsonna

1 db narancs (70 kcal)


Vacsora

Szardíniakrém
Hozzávalók: 75 g szardínia, 10 g light margarin, mustár, citromlé

Elkészítés: A szardíniát lecsöpögtetjük, villával összetörjük. Kikeverjük a margarinnal, mustárral és a citromlével.

1 szelet barna kenyér pirítva
A vacsora energiatartalma 355 kcal.


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.