Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


vega mneü


HáziPatika.com fogyókúra-program

1. heti étrend

2012. január 16., hétfő [1144 kcal]

Reggeli

2 dl 1,5%-os tej


Snidlinges margarinkrém
Hozzávalók:
8 g 35%-os margarin
snidling


1 korpás zsemle


1 zöldpaprika
A reggeli energiatartalma 270 kcal.

Tízórai

Gyümölcsturmix
Hozzávalók:
1 mokkáskanál méz
1 kisebb alma
fél kis körte
negyed citrom

Elkészítés:
A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk, és turmixgépben pépesítjük. Mézzel és citromlével ízesítjük, hozzáöntjük a szükséges mennyiségű vizet, ezzel még egy rövid ideig turmixoljuk.

A tízórai energiatartalma 82 kcal.

Ebéd

3 dl 100%-os sárgarépalé


Rácos patisszon
Hozzávalók:
150 g patisszon
1 közepes burgonya
1 közepes zöldpaprika
1 kisebb paradicsom
1 evőkanál joghurt
1 kisebb fej vöröshagyma
1 csapott evőkanál olaj
1 gerezd fokhagyma

feketebors

Elkészítés:
A felszeletelt patisszont megsózzuk és lisztben megforgatjuk, az olajon mindkét felét hirtelen átsütjük, és félretesszük. A meghámozott burgonyát, paprikát, paradicsomot, és hagymát felkarikázzuk. Egy tepsibe leterítjük a burgonyát, megsózzuk, őrölt borssal ízesítjük. Rátesszük a patisszonszeleteket, majd a hagymát, a paprikát és a paradicsomot. Végül az egészet leöntjük a fokhagymás joghurttal. Közepesen meleg sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük. Fontos, hogy a burgonya jól átpuhuljon.

Az ebéd energiatartalma 406 kcal.

Uzsonna

Fűszeres babpástétom
Hozzávalók:
5 g 35%-os margarin
petrezselyemzöld
1 közepes evőkanál szárazbab

1 teáskanál aprított vöröshagyma

Elkészítés:
A szárazbabot enyhén sós vízben puhára főzzük, kihűtjük, és burgonyanyomón áttörjük. Hozzáadjuk a margarint, az apróra vágott vöröshagymát és petrezselyemzöldet, valamint egy kevés sót. Alaposan összekeverjük.

2 szelet extrudált kenyér
Az uzsonna energiatartalma 129 kcal.

Vacsora

2 dl citromos tea


1 darab kockasajt


2 szelet extrudált kenyér


fél zöld kaliforniai paprika
A vacsora energiatartalma 257 kcal.

HáziPatika.com

2012. január 17., kedd [1285 kcal]

Reggeli

1 pohár natúr joghurt


Tojásomlett
Hozzávalók:
2 kiskanál olaj
2 evőkanál 1,5%-os tej
1 púpozott kiskanál búzaliszt

1 db tojás

Elkészítés:
A megmosott tojást felütjük, beleöntjük a liszttel elkevert tejet és megsózzuk. A mennyiségnek megfelelően kiválasztott serpenyőben vagy tepsiben olajat forrósítunk, és beleöntjük a tojást. Közepes láng fölött vagy a sütőbe tolva megsütjük.

1 közepes szelet Graham-kenyér
A reggeli energiatartalma 336 kcal.

Tízórai

1 db kockasajt


5 db korpás keksz
A tízórai energiatartalma 168 kcal.

Ebéd

Őszibarack-krémleves
Hozzávalók:
10 kávéskanál rumaroma
2 kisebb őszibarack (konzerv is lehet)
1 közepes evőkanál joghurt
édesítőszer ízlés szerint
1 darabka vaníliarúd

Elkészítés:
Az őszibarackot megtisztítjuk és kisebb darabokra vágjuk. Egy fél barackot félreteszünk. Vízzel, édesítőszerrel, joghurttal és a kikapart vaníliarúddal összeturmixoljuk, majd szűrőn átszűrjük. Hűtőben pihentetjük. A félretett barackot kockára vágjuk, majd kevés édesítőszerrel és a rumaromával összekeverjük és hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a levest és a rumos őszibarackot összeöntjük, így tálaljuk.

Vagdaltpogácsa szójás fasírtporból
Hozzávalók:
40 g szójás fasírtpor
10 g olaj

Párolt brokkoli
Hozzávalók:
300 g brokkoli
petrezselyemzöld
2 csapott kiskanál olívaolaj

őrölt fehérbors

Elkészítés:
A brokkolit megmossuk és rózsáira szedjük. Megfelelő méretű edényben felmelegítjük az olajat, majd kevés vízzel elkezdjük párolni a brokkolit. Amikor a vizet elforrta, újra felöntjük, addig ismételve ezt a műveletet, amíg a brokkoli megpuhul. Sóval, borssal ízesítve, apróra vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.

Az ebéd energiatartalma 514 kcal.

Uzsonna

2 kisebb darab mandarin
Az uzsonna energiatartalma 28 kcal.

Vacsora

20 g óvári sajt


10 g 35%-os margarin


1 közepes kifli


1 közepes darab uborka
A vacsora energiatartalma 239 kcal.

HáziPatika.com

2012. január 18., szerda [1234 kcal]

Reggeli

2 dl 1,5%-os tej


Gombakrém
Hozzávalók:
10 g 35%-os margarin
petrezselyemzöld
3 kisebb darab csiperke
1 közepes kiskanál búzaliszt
1 közepes kiskanál 12%-os tejföl

fél kisebb fej vöröshagyma
feketebors

Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk, vékonyra reszeljük, és a margarinon megpároljuk. Apróra vágott hagymával, petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. Amikor a levét elfőtte, meghintjük liszttel és átpirítjuk. Hozzátesszük a tejfölt, kissé átforraljuk.

1 kisebb szelet Graham-kenyér


1 közepes darab uborka
A reggeli energiatartalma 244 kcal.

Tízórai

8 g 35%-os margarin


30 g kuglóf
A tízórai energiatartalma 132 kcal.

Ebéd

Gombapörkölt
Hozzávalók:
2 közepes evőkanál lecsókonzerv
4 közepes darab csiperke
petrezselyemzöld

fűszerpaprika
1 csapott evőkanál olaj
fél kisebb fej vöröshagyma
feketebors

Elkészítés:
A gombát megmossuk, ha szükséges, megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk, rátesszük az előkészített gombát és a lecsókonzervet (vagy friss paprikát és paradicsomot). Sóval, őrölt borssal és a megmosott, apróra vágott petrezselyemzöld felével ízesítjük. Néhányszor átkeverve közepes lángon, lefedve pároljuk. Körülbelül 20-25 perc után rátesszük a maradék petrezselymet, meghintjük a fűszerpaprikával, és ha szükséges, pótoljuk a főzővizet úgy, hogy a gombának szaftja legyen.

Tarhonya
Hozzávalók:
60 g durumtarhonya

1 csapott evőkanál olaj
negyed kisebb fej vöröshagyma

Elkészítés:
Az olajat felmelegítjük, beletesszük a tarhonyát, majd mérsékelt tűzön aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és még egy ideig pirítjuk. Kétszeres mennyiségű sós vízzel felengedjük. Lefedve, sütőben vagy kis lángon 20-25 perc alatt készre pároljuk. Főzés közben lehetőleg ne kevergessük, csak a végén lazítsuk fel.

Az ebéd energiatartalma 468 kcal.

Uzsonna

Bazsalikomos paradicsomsaláta
Hozzávalók:
friss bazsalikom
2 közepes darab paradicsom
1 csapott kiskanál friss citromlé
1 gerezd fokhagyma
fél kisebb fej vöröshagyma

feketebors

Elkészítés:
A paradicsomot vágjuk négyfelé, a vöröshagymát vékonyan szeleteljük fel. Keverjük össze a zúzott fokhagymával, a megmosott, apróra tépkedett bazsalikommal és a citromlével. Salátáskanállal alaposan forgassuk össze. Ízesítsük kevés sóval, feketeborssal, aztán tegyük félre 10 percre, hogy összeérjenek az ízek.

Az uzsonna energiatartalma 105 kcal.

Vacsora

Házi almás-fahéjas joghurt
Hozzávalók:
1 közepes mokkáskanál méz
1 kisebb darab alma
1 pohár joghurt
fahéj

Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, lereszeljük. A joghurtban elkeverjük a mézet és a fahéjat, majd hozzáadjuk az almához. Pár percig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

6 darab háztartási keksz
A vacsora energiatartalma 285 kcal.

HáziPatika.com

2012. január 19., csütörtök [1316 kcal]

Reggeli

1 darab kifli


10 g 35%-os margarin


1 közepes evőkanál sárgabaracklekvár
A reggeli energiatartalma 231 kcal.

Tízórai

1 kisebb darab banán
A tízórai energiatartalma 94 kcal.

Ebéd

Rántott karalábé
Hozzávalók:
3 közepes evőkanál zsemlemorzsa
2 csapott evőkanál olaj
1 kisebb darab karalábé
1 darab tojás
1 közepes evőkanál búzaliszt


Elkészítés:
A karalábét megtisztítjuk és kisujjnyi vastagra szeleteljük. Kissé megsózzuk, és néhány percig állni hagyjuk. Lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő forró olajban szép pirosra sütjük. Az olajból rácsra vagy papírral bélelt edénybe szedjük, hogy a felesleges zsiradék leitatódjon, illetve lecsepegjen.

Hajdinaköret
Hozzávalók:
2 púpozott evőkanál hajdina
petrezselyemzöld

1 csapott kiskanál olaj

Elkészítés:
A hajdinát megmossuk, lecsepegtetjük, majd az olajon átpirítjuk. Kétszeres mennyiségű meleg vízzel felöntjük, sóval és a megmosott felaprított petrezselyemzöld felével ízesítjük. Fedő alatt, kis lángon vagy forró sütőben pároljuk. Főzés közben nem ajánlatos kevergetni, csak amikor már elkészült, fellazítani. Tálalás előtt keverjük hozzá a maradék petrezselymet.

Paprikasaláta
Hozzávalók:
egy kiskanál 20%-os ecet
petrezselyemzöld
1 közepes darab zöldpaprika


Elkészítés:
A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, felkarikázzuk, majd ecetes-sós páclével leöntjük. Hűtőszekrényben rövid ideig érleljük, majd apróra vágott petrezselyemzölddel meghintve kínáljuk.

Az ebéd energiatartalma 611 kcal.

Uzsonna

Házi meggyes joghurt
Hozzávalók:
50 g meggy
1 közepes mokkáskanál méz
1 pohár joghurt

Elkészítés:
A gyümölcsöt megmossuk (illetve a mélyfagyasztottat hűtőben felengedjük), összekeverjük a joghurttal, és mézzel édesítjük.

Az uzsonna energiatartalma 161 kcal.

Vacsora

Bruscetta
Hozzávalók:
2 kisebb szelet Graham-kenyér
friss bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
1 közepes darab paradicsom
1 csapott evőkanál olívaolaj
feketebors

Elkészítés:
A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk és felkockázzuk. A kenyérszeleteket megpirítjuk, még forrón bedörzsöljük a fokhagymával, és olívaolajat locsolunk rá. A paradicsomot a kenyérre rakjuk, frissen őrölt borssal és bazsalikommal megszórva azonnal tálaljuk.

A vacsora energiatartalma 219 kcal.

HáziPatika.com

2012. január 20., péntek [1287 kcal]

Reggeli

karamellás tej 2 dl


1 közepes szelet Graham-kenyér


10 g 35%-os margarin


2 szelet piros kaliforniai paprika
A reggeli energiatartalma 328 kcal.

Tízórai

1 nagyobb darab alma
A tízórai energiatartalma 70 kcal.

Ebéd

Vegyes gyümölcsleves
Hozzávalók:
20 g vaníliás pudingpor
3 kisebb darab szilva
1 csapott kiskanál friss citromlé
1 kisebb darab körte
1 kisebb darab alma
1 dl 1,5%-os tej
édesítőszer ízlés szerint
szegfűszeg
fahéj

Elkészítés:
A gyümölcsöket megmossuk és közel azonos méretűre daraboljuk. A fűszerekkel ízesített vízben puhára főzzük, végül óvatosan besűrítjük a tejben elkevert pudingporral. Kiforraljuk, ízés szerint édesítjük, és néhány csepp citromlével ízesítjük.

Halfilé zöldségágyon
Hozzávalók:
120 g tőkehalfilé
20 g zeller
fél póréhagyma
petrezselyemzöld
1 csapott evőkanál olaj
kakukkfű
1 közepes evőkanál búzaliszt
1 kisebb szelet óvári sajt

fél kisebb petrezselyemgyökér
fél kisebb sárgarépa
feketebors

Elkészítés:
A halfiléket megmossuk, megsózzuk, lisztbe forgatjuk és felforrósított olajon mindkét oldalán elősütjük. A megmaradt olajon átfuttatjuk a felkarikázott sárgarépát, gyökeret, zellert, póréhagymát és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítjük, és gyakori keverés mellett, lefedve megpároljuk, de csak annyira, hogy kissé ropogósak maradjanak a zöldségek. A zöldségeket tűzálló tálba öntjük, ráhelyezzük a halszeleteket, megszórjuk reszelt sajttal és sütőben pirosra sütjük.

Az ebéd energiatartalma 537 kcal.

Uzsonna

1 nagyobb grapefruit
Az uzsonna energiatartalma 72 kcal.

Vacsora

Tojásrántotta
Hozzávalók:
2 csapott kiskanál olaj
2 darab tojás


Elkészítés:
Az előkészített tojásokat felverjük, sóval ízesítjük, és a felforrósított olajban, serpenyőben közepes keménységűre sütjük.

1 kisebb szelet Graham-kenyér


1 darab paradicsom
A vacsora energiatartalma 280 kcal.

HáziPatika.com

2012. január 21., szombat [1218 kcal]

Reggeli

Gyümölcstea


1 db kockasajt


10 g 35%-os margarin


1 közepes darab zsemle
A reggeli energiatartalma 328 kcal.

Tízórai

1 közepes darab körte
A tízórai energiatartalma 79 kcal.

Ebéd

Gazpacho
Hozzávalók:
snidling
2 csapott kiskanál friss citromlé
3 közepes evőkanál paradicsompüré
1 közepes darab paradicsom
tárkony
1 kisebb darab zöldpaprika
1 kisebb darab uborka
1 kisebb darab vöröshagyma
szárított petrezselyemlevél
1 gerezd fokhagyma
fűszerpaprika
friss bazsalikom


Elkészítés:
A paradicsomszósz kivételével tegyük az összes hozzávalót turmixgépbe, és pürésítsük össze. Tegyük nagyméretű üvegedénybe, keverjük bele a paradicsomszószt, és hűtsük be pár órára vagy egész éjszakára. Behűtve tálaljuk.

Csőben sült padlizsán
Hozzávalók:
200 g padlizsán
0,5 dl 1,5%-os tej
10 g óvári sajt
10 g 35%-os margarin
2 csapott evőkanál zsemlemorzsa
1 közepes evőkanál durumliszt
1 közepes evőkanál 12%-os tejföl

fél tojás
szerecsendió
feketebors

Elkészítés:
Lábasban futtassuk meg a lisztet a margarinon, majd kis adagokban öntsük hozzá a megmelegített tejet. Mindig kavarjuk egyneművé a masszát, mielőtt újabb meleg tejet adnánk hozzá. Hagyjuk kicsit besűrűsödni, és ízesítsük egy csipet sóval, frissen őrölt feketeborssal, frissen reszelt szerecsendióval. Reszeljük le a sajtot. A padlizsánt mossuk meg, vágjuk apró kockákra vagy szeleteljük fel. Forrásban lévő vízben blansírozzuk meg 1-2 perc alatt. Olajon pirított zsemlemorzsával szórjunk ki egy hőálló tálat, és tegyük bele a padlizsánt. Locsoljuk meg a tojással és a tejföllel elkevert besamelmártással, szórjuk meg a reszelt sajttal, majd 15 percre tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe.

1 kisebb szelet Graham-kenyér
Az ebéd energiatartalma 430 kcal.

Uzsonna

1 db Túró Rudi
Az uzsonna energiatartalma 91 kcal.

Vacsora

1 pohár gyümölcsjoghurt


Sárgarépás margarin
Hozzávalók:
15 g 35%-os margarin
10 g sárgarépa

Elkészítés:
A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, majd sajtreszelőn finomra reszeljük. A margarinhoz adjuk, és keverőgéppel habosra keverjük.

1 kisebb szelet Graham-kenyér


1 közepes darab sárgarépa
A vacsora energiatartalma 290 kcal.

HáziPatika.com

2012. január 22., vasárnap [1289 kcal]

Reggeli

2 dl citromos tea


1 kisebb szelet köményes sajt


15 g 35%-os margarin


1 közepes darab kifli
A reggeli energiatartalma 279 kcal.

Tízórai

Vitaminsaláta tofuval
Hozzávalók:
3 evőkanál konzerv kukorica
50 g tofu (szójatúró)
1 kiskanál balzsamecet
1 csapott kiskanál olívaolaj

1 kisebb darab sárgarépa
fél kisebb darab zeller
petrezselyemzöld
negyed kis fej fejeskáposzta
feketebors

Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, feldaraboljuk. A balzsamecetből, az olívaolajból és a fűszerekből elkészítjük a pácot. Mély tálba tesszük a zöldségeket, összeforgatjuk a páccal, és a tetejére kockázzuk a tofut.

A tízórai energiatartalma 262 kcal.

Ebéd

Burgonyakrokett
Hozzávalók:
1 közepes evőkanál búzaliszt
1 csapott kiskanál olaj

1 kisebb darab burgonya
fél tojás
szerecsendió

Elkészítés:
A megtisztított, sós vízben megfőtt burgonyát forrón áttörjük, majd kihűtjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojást és az őrölt szerecsendiót. Alaposan összedolgozzuk, majd kb. 6 cm-es rudakat formázunk belőle, és előmelegített olajban szép pirosra sütjük.

Zöldbabfőzelék
Hozzávalók:
1 dl kefir
1 közepes evőkanál búzaliszt
1 csapott kiskanál friss citromlé
édesítőszer ízlés szerint
1 gerezd fokhagyma
feketebors

Elkészítés:
A megtisztított zöldbabot kb. 2 centis darabokra vágjuk. Vizet öntünk alá, és feltesszük főni. A fűszerekkel, a zúzott fokhagymával és a petrezselyemzöld felével ízesítjük. Amikor forrni kezd, a láng erősségét csökkentjük. Amikor a bab megpuhult, lehúzzuk a tűzről, és besűrítjük a lisztből és kefirből készített csomómentes habarással. Visszatesszük a lángra, és kevergetve kiforraljuk. Pár csepp citromlével ízesítjük, ízlés szerint édesíthetjük.

Az ebéd energiatartalma 412 kcal.

Uzsonna

1 közepes darab alma
Az uzsonna energiatartalma 52 kcal.

Vacsora

2 dl 1,5%-os tej


20 g vajkrém


1 közepes szelet Graham-kenyér


2 közepes darab retek
A vacsora energiatartalma 284 kcal.


  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.